Moja wersja (nieco zmodyfikowana):
Pulpeciki:
- 300 g mięsa mielonego*
- 1 jajko
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1,5 bułki tartej
- duża szczypta czarnego pieprzu
- pół łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżki masła
- 0,5 łyżki oliwy
- 500 g przecieru pomidorowego
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- 50 ml pełnotłustego mleka
- 1 szkl wody
Składniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe. Ułożyć na tacy lub półmisku, przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie obrałam ziemniaki i zabrałam się za przygotowanie sosu.
Cebulę, czosnek i oregano posiekać w malakserze. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, wodę, cukier, sól i pieprz i zagotować sos. Dodać mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos, jeżeli trzeba oraz lekko zagęścić mąką.
Cebulę, czosnek i oregano posiekać w malakserze. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, wodę, cukier, sól i pieprz i zagotować sos. Dodać mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos, jeżeli trzeba oraz lekko zagęścić mąką.
*Mięso najlepiej zmielić samemu lub kupić filet i poprosić o zmielenie w sklepie. Gotowe sprzedawane mięso mielone jest złej jakości i mało smaczne.
Wyszły przepyszne :)
Nigella to guru kulinarne mojej siostry ^^
OdpowiedzUsuńUwieeelbiam pulpety i również wolę gotowane :)